Faţă de acum zece ani, astăzi în universităţile din Republica Moldova învaţă de două ori mai puţini studenţi – 65.000, în total. Perspectivele sunt şi mai îngrijorătoare: în următorii doi ani, ţara va pierde încă 10.000 de studenţi, estimează Banca Mondială. Iar asta înseamnă că în 2020 unei universități îi vor reveni, în medie, 1700 de tineri. Prea puțini pentru ca cele 29 de instituții de învățământ superior, câte sunt acum în Republica Moldova, să poată îmbunătăți sau măcar menține calitatea studiilor, anunţă într-un reportaj  Europa Liberă.

Ce aş face eu.

  • Aş ridica taxa de studii până la minim 20-30 000 lei.

Bunăoară, acum sunt studentă F/R, taxa de studii este 2500 lei. Este inadmisibil ca un an de studii la o facultate cu tradiţii de la USM să fie echivalentul costului unei rochii. Investiţia în studii sunt pentru o viaţa, haina are o durată de 1-2 ani. Incomparabil.

  • Aş face un rebranding al universităţii şi al facultăţilor din cadrul universităţii
  • Aş face parteneriate cu instituţiile de învăţământ superior europene pentru transfer de imagine
  • Aş aplica la proiecte pentru a invita profesori notorii, la fel pentru transfer de imagine
  • Aş crea un fond separat pentru calificarea continuă a cadrelor didactice
  • Aş crea programe de lifelong learning pentru persoanele de diferite vârste

 

Pe acest blog voi insera ideile mele, sper mai devreme sau mai târziu să fie surse de idei pentru persoanele de decizie. Citeam undeva ca o idee să fie considerată bună sau rea trebuie iniţial doar implimentată. Urmează seria de articole cu tema „Ce-aş face eu”.